완도 전통주 ‘장보고의 꿈’, 남도 품평회 2관왕 영예 고금주조장, 황칠·유자·비파 전통주로 전국 명주 반열 해남뉴스 haenamnews@naver.com |
2025년 09월 05일(금) 16:54 |
![]() 완도 전통주 ‘장보고의 꿈’ 남도 품평회서 2관왕(오른쪽 고금주조장 대표) / 사진제공=완도군 |
완도군 고금면의 고금주조장(대표 배준현, 류은주)이 빚은 전통주 ‘장보고의 꿈’이 전통주의 본고장 전남에서 우수성을 다시 한 번 입증했다.
지난 2일 열린 「2025 남도 우리 술 품평회」에서 ‘장보고의 꿈 비파14’가 탁주 부문 우수상, ‘장보고의 꿈 비파20’이 약·청주 부문 우수상을 동시에 수상하며 2관왕에 올랐다.
‘비파20’은 국내산 통밀로 직접 빚은 누룩과 완도산 최고급 쌀을 원주로 담가, 여기에 완도 특산 비파 열매를 더해 만든 전통주다.
숙성할수록 맛과 향이 깊어지며 은은하고 부드러운 단맛이 특징으로, 지난해에는 남도를 대표하는 전통주로 선정된 바 있다.
고금주조장의 전통주는 단순한 술을 넘어 역사와 지역 정체성을 담고 있다. ‘장보고의 꿈’이라는 이름은 천 년 전 해상왕 장보고가 꿈꾸었던 교역과 문화 교류의 정신을 이어받아, 완도의 바다와 농토에서 길러낸 재료로 세계에 내놓을 수 있는 명주를 빚겠다는 의지를 담았다.
실제로 고금주조장은 「2024 대한민국 주류 대상」에서 ‘황칠 약주’로 대상을 수상했고, 2025년에는 ‘유자 막걸리’가 대상을 차지하며 2년 연속 전국 대회에서 빛나는 성과를 거뒀다.
특히 ‘유자 막걸리’는 「대한민국 우리 술 품평회」 TOP 20에 2년 연속 선정되며 전국 소비자들의 입맛을 사로잡았다.
최근에는 완도산 유자와 자연그대로미(米)를 100% 사용한 신제품 ‘유자텐’을 출시해 「K-라이스 페스타」 본선에 진출, 오는 10월 최종 결과를 앞두고 있다.
고금주조장은 지역 농산물을 활용한 전통주 개발로 농가 소득 향상과 지역 브랜드 가치 제고에 앞장서고 있다.
고금주조장 관계자는 “완도의 유자, 비파, 황칠, 쌀 등은 그 자체로 우리 술의 경쟁력”이라며 “앞으로도 지역 농특산물의 가치를 높이고, 장보고의 정신을 잇는 전국적인 명주를 만들어가겠다.”고 말했다.
ㅣ Press Release ㅣ
[Wando=Haenam News] haenamnews@naver.com
Wando Traditional Liquor “Jang Bogo’s Dream” Wins Double Awards at Namdo Liquor Competition
― Gogum Brewery rises to national prominence with Hwangchil, Yuzu, and Loquat traditional liquors ―
Gogum Brewery (CEO Bae Jun-hyun and Ryu Eun-joo) in Gogum-myeon, Wando-gun, has once again proven the excellence of its traditional liquors with its signature brand “Jang Bogo’s Dream” at the heart of Korea’s traditional liquor culture, Jeollanam-do.
At the 2025 Namdo Traditional Liquor Competition held on September 2, “Jang Bogo’s Dream Loquat 14” won the Excellence Prize in the Takju category, while “Jang Bogo’s Dream Loquat 20” received the Excellence Prize in the Yakju/Cheongju category, earning the brewery a remarkable double award.
Loquat 20 is brewed using homemade nuruk (traditional fermentation starter) crafted from domestic whole wheat, blended with premium rice from Wando, and enriched with the region’s specialty, loquat fruit. The liquor matures gracefully over time, developing a deeper aroma and smooth, subtle sweetness. It was previously selected as a representative traditional liquor of Namdo in 2024.
Gogum Brewery’s products embody more than just fine liquor—they carry history and regional identity. The brand name “Jang Bogo’s Dream” pays homage to the maritime ruler Jang Bogo, who pioneered international trade and cultural exchange a millennium ago. The brewery reflects his spirit by using ingredients nurtured by Wando’s seas and farmland to create world-class liquors.
The brewery has already achieved nationwide acclaim, winning the Grand Prize at the 2024 Korea Liquor Awards with its Hwangchil Yakju, followed by another Grand Prize in 2025 with its Yuzu Makgeolli. The Yuzu Makgeolli was also selected for the TOP 20 at the Korea Traditional Liquor Competition for two consecutive years, captivating consumers across the nation.
Recently, the brewery launched a new product, Yujaten, brewed with 100% Wando-grown yuzu and “Nature Rice.” Yujaten advanced to the finals of the K-Rice Festa, with the final results to be announced at the end of October.
By developing liquors rooted in local agricultural products, Gogum Brewery not only contributes to farm income but also enhances the regional brand value of Wando.
A Gogum Brewery representative stated, “Wando’s yuzu, loquat, hwangchil, and rice are, in themselves, the true strengths of our liquors. We will continue to elevate the value of local specialties and create nationally beloved liquors that carry forward the spirit of Jang Bogo.”
해남뉴스 haenamnews@naver.com